Sjusovardagen..............

Försov dig inte på sjusovardagen!

Den 27 juli är sjusovardagen, visste du det!!!!

En helgondag till minne av sju kristna män. Det sägs att de under 200-talet gömde sig i en grotta för att undkomma kejsaren Decius, där föll de i djup sömn och sov i 200 år.

Helgondagen tog man bort ur almenackan år 1900, men dagen lever kvar i folkmun och folktro. Om man sov för länge på sjusovardagen så skulle man vara sömnig och försova sig resten av året.

Den som sov längst och var sist upp denna dag, kunde utsättas för bus. Sjusovardagen var också viktig dag för väderleksspådomar. Om det regnade på sjusovardagen så skulle det regna de följande sju veckorna.

Denna dag är relativ okänd, liksom små kalenderdagar som har förvunnit med bondesamhället. Dagarna var mycket viktigare för livet förr. Speciella dagar hjälpte människorna då att hålla reda på olika sysslor, eller att spå väder.

Idag kollar man sitt väder i mobilen, mobilen kommer dessutom ihåg viktiga dagar åt dig, dessutom väcker mobilen dig på morgonen resten av året................ om du nu så har sovit för länge denna dag.

 

Min pappa förklarade att denna dag får man inte sova för länge, HJÄLP !!!!  jag som sov två timmar förlänge. Jaha.....nu vet jag hur det blir framöver.....

Miss Stingray får ett nytt namn.......miss Trötter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0